Házasságkötés

Az kérjen egyházi esküvőt, aki az Egyház szándéka szerint szeretné házasságát megkötni és megélni! Ha valaki nem volt elsőáldozó és/vagy nem bérmálkozott, esetleg nem is jár rendszeresen templomba, az nem akadály, de ha nem is szeretné rendezni kapcsolatát Istennel, gondolkozzon el, hogy miért szeretne részesülni a házasság szentségében!

Pusztán a lakodalomhoz keresni „esküvő helyszínt” nem szerencsés. Mindenkit buzdítunk, hogy abban a templomban kösse házasságát, amelynek közelében lakik, amelynek közösségéhez tartozik. Indokolt esetben vállaljuk más plébánia hívének esketését is, csak kérjük, hozzon elbocsátót saját plébániájától! A katolikusok részéről szükség lesz egy három hónapnál nem régebbi keresztlevélre is (ráér a felkészítés alatt is beszerezni az esetleges elbocsátóval együtt). Katolikus házasodhat nem katolikus, vagy akár nem keresztény jegyessel is, csak az a feltétel, hogy a nem katolikus / nem keresztény fél ne akadályozza a katolikus fél vallásgyakorlását és a születendő gyermekek katolikus nevelését. Vallását gyakorló református és evangélikus jegyes esetén lehetőség van az egyházak közötti megállapodás alapján ökumenikus szertartásra templomunkban.

A felkészítés személyre szabott, minden párral egyénileg foglalkozunk, ez kb. 7 alkalom. Ezek nem összevonhatók, fontos, a téma „ülepedjen”, a jegyesek beszélgessenek róla a következő találkozásig. Ezért hasznos, ha két találkozás között eltelik legalább két hét.

Kérjük, hogy a házasságra a jegyespár maga jelentkezzen!